U bent hier:

Editie 2014

Een prachtige editie, met wederom een nieuw record! De commissie is waanzinnig trots op de prachtige prestaties van de teams. Iedereen is veilig aangekomen en het was een onvergetelijk mooi en zonnig weekend in Parijs!

Uitslag 2014

1. Gijs Beets en Martijn Veling (SKITS) – 15:43 uur – “Team De Dino en de Viking”
2. Tom Terpstra en Maikel van Putten (Tjas) – 18:56 uur – “Team Tjas”
3. Roy Lagerburg en Wouter Dijkshoorn (SKITS/Skoll) – 18:57 uur – “Team Oudlicht”
4. Matthijs Dam en Niels Leferink (Klein Verzet) – 19:15 uur – “De wijzen uit het oosten”
5. Machiel Telling en Joris Boelens (SKITS) – 21:40 uur - “Team Sexyboys en Boelens”
6. Frits de Prenter en Lars Toebes (Isis/Softijs) – 22:31 uur - “Team Rood-Wit-Blauw”
7. Jorik Visscher en Stephan Wijland (Domrenner) – 22:47 uur – “Team De Menselijke Maat”
8. Sebastiaan Mantel en Matthijs van Dam  – 28:52 uur – De Stoempende Stampertjes”
9. Belle de Gast en Nienke Hinsenveld (Softijs) – 29:30 uur – “Team De Grote en de Kleine”
10. Robin Pen en Madelon Meester – 30:39 uur –  “Team Fietsen Kippensprietzen”
11. Jessica Smits en Ilona Meiring – 30:51 uur – “Team zoeken naar hete heren tijdens het cycleren”
12. Henk Hofstede en Hetty Hofstede (Domrenner/Softijs) – 31:05 uur – “Team Hofstede”
13. Carolien ter Pelkwijk en Jozefien Bakema (Tjas) – 35:40 uur – “Team De Blondies”

Buiten mededinging:
* Robben Riksen en Josha Box (SKITS) – 22:30 uur – Team De Bok en de Box”
Helaas moest Josha onderweg na 330 km opgeven met een rugblessure. Robben heeft alleen de tocht afgemaakt en finishte desondanks dat hij het laatste deel alleen heeft moeten rijden in een knappe tijd van 22:30 uur!
Alex Nieuwenhuize en Annelies Oude Alink (SKITS) – DNF – “Team We doen het alleen met wind van achter”
Alex en Annelies moesten helaas na ongeveer 380 km opgeven en zijn niet gefinisht.

Verslagen 2014

In 2014 stonden 15 duo’s voor het Universum aan de start van een heroïsche fietstocht van Amsterdam naar Parijs. 48 uur hadden ze de tijd om met een zelf gemaakte route naar de Eiffeltoren te fietsen. Het evenement werd dit jaar alweer voor de 7de keer georganiseerd door de studenten schaats- en wielervereniging SKITS. In deze editie stond veiligheid centraal en moest elk team verplicht begeleid worden door een eigen volgauto. Daarnaast moesten teams die na 4:00 uuur ‘s nachts de tussenstop bij de Franse grens na zo’n 280 km passeerden verplicht een slaap-stop inlassen.

Het weer was de deelnemers niet erg gunstig gezind. In Nederland kregen ze flinke tegenwind voor de kiezen en in België heeft geen enkel team kunnen ontkomen aan een reeks zware regenbuien. Desondanks was het niveau dit jaar erg hoog! Slechts 2 teams moesten een paar uur slapen op de Franse grens voordat ze hun tocht konden vervolgen. Het winnende team “de Dino en de Viking” bestaande uit Gijs Beets en Martijn Veling kwam uiteindelijk in een monsterlijk snelle tijd van 15 uur en 43 minuten onder de Eiffeltoren aan. Dat betekent dat ze ruim 490km met een gemiddelde snelheid van bijna de 32km/h hebben afgelegd. Ze hebben onderweg nauwelijks langer dan een minuut stil gestaan en hebben zelfs gegeten en getoiletteerd vanaf het zadel!

 

Verslag van ‘Team de Dino en de Viking’ bestaande uit Gijs Beets en Martijn Veling over hun recordtocht!

Als je Amsterdam-Parijs zo snel mogelijk wilt fietsen, wordt er niet zo veel gepraat onderweg. En als er iets gezegd wordt, moet het altijd een keer herhaald worden. Is het niet omdat de wind en het verkeer het gebrabbel onverstaanbaar maken, dan is het wel omdat de oren veel meer toegespitst zijn op andere geluidjes. Geluidjes van de fiets.

AmPa1
Prehistorische taferelen: de fluoriserende Dino wordt achtervolgd door een zebra-esque Viking.

Martijn spitste zijn oren op het achterwiel. In het gegrom van zijn achterwiel bevond zich na verloop van tijd een periodiek zuchtje. De achterband was stiekem met zijn wang tegen de achtervork van de cervélo aangekropen. Heel begrijpelijk, wie wil er nou niet kroelen met zo’n mooie fiets?

Ook mijn fiets en achterwiel konden elkaar niet weerstaan. Nat van de regen en het wegdek sliste mijn achterwiel tegen de zitbuis aan. Na een tijdje luisteren constateerden we dat het gevlei van tijdelijke aard was. Net zoals chimpansees elkaar vlooien, ontdeden ze elkaar slechts van steentjes en ander gespuis. Dit was geen echte liefde, maar meer een sociaal contract. Daar konden we gewoon mee doorfietsen.

Bij het achterwiel van Martijn daarentegen vlogen de vonken er intussen vanaf. Hier moest ingegrepen worden, want een dergelijke relatie konden we niet gebruiken op de werkvloer. Het wiel werd met harde hand losgetrokken en stevig op zijn plaats gezet.

Nu de slepende affaires onder controle waren, konden Martijn en ik elkaar weer verstaan. We bespraken urineertechnieken. ‘De benen stil houden, ontspannen, de broekspijp flink omhoog trekken en het hele zwikkie naar buiten hangen.’ Ik heb twee afdalingen geprobeerd deze techniek onder de knie te krijgen, maar kreeg het niet voor elkaar. Uit pure nood greep ik terug op een primitievere techniek die ik me nog vaag kon herinneren uit mijn vroege jeugd.

2633021_orig
Oplichtende kuiten in de duisternis.

Dit was helaas niet zonder gevolgen. Net zoals mannelijke kapucijnaapjes zichzelf insmeren met urine om de vrouwtjes te verleiden, bleek ook mijn urineertechniek een verleidingstechniek te zijn. Pardoes was Martijns achterwiel de cervélo vergeten en richttte het zich op mij. Aanvankelijk had ik niets van de avances in de gaten, maar bij Mons verloor ik alsnog de controle en ben ik als een baksteen voor het wiel gevallen.

We besloten dat het beter was als Martijns achterwiel en ik elkaar niet meer zouden zien. Ik zou vanaf nu de ketting op het buitenblad leggen en het gros van het kopwerk op me nemen. In de steden zou Martijn de route aangeven en ik op gepaste afstand volgen. Praten was er nu helemaal niet meer bij en gevoelens werden weggestopt.

Onder de Eiffeltoren kon Martijn terecht opmerken dat we onderweg helemaal geen ruzie hadden gehad. Logisch, we hebben simpelweg niet genoeg woorden uitgesproken om een ruzie mee te maken. Het was een stille symbiose.

Teamfoto's 2014

1E – TEAM DE DINO EN DE VIKING

1b. Team de Dino en de Viking

2E – TEAM TJAS
2b. Team Tjas

3E – TEAM OUDLICHT
3a. Team Oudlicht 3b. Team Oudlicht

4E – TEAM DE WIJZEN UIT HET OOSTEN
4a. De wijzen uit het oosten 4b. De wijzen uit het oosten

5E – TEAM SEXYBOYS EN BOELENS
5. Team Sexyboys en Boelens 5a. Team Sexyboys en Boelens 5b. Team Sexyboys en Boelens

6E – TEAM ROOD-WIT-BLAUW
6a. Team Rood-Wit-Blauw 6b. Team Rood-Wit-Blauw

7E – TEAM DE MENSELIJKE MAAT
7a. Team De Menselijke Maat 7b. Team De Menselijke Maat

8E – TEAM DE STOEMPENDE STAMPERTJES
8a. Team De Stoempende Stampertjes 8b. Team De Stoempende Stampertjes

9E – TEAM DE GROTE EN DE KLEINE
9a. Team De Grote en de Kleine 9b. Team De Grote en de Kleine

10E – TEAM FIETSEN KIPPENSPRIETZEN
10a. Team Fietsen Kippensprietzen 10b. Team Fietsen Kippensprietzen

11E – TEAM ZOEKEN NAAR HETE HEREN TIJDENS HET CYCLEREN
11a. Team zoeken naar hete heren tijdens het cycleren 11b. Team zoeken naar hete heren tijdens het cycleren

 

12E – TEAM HOFSTEDE
12b. Team Hofstede

 

13E – TEAM DE BLONDIES
13a. Team De Blondies13b. Team De Blondies

NQ – TEAM DE BOK EN DE BOX
14b. Team de Bok en de Box

NQ – TEAM WIJ DOEN HET ALLEEN MET DE WIND VAN ACHTER
15a. Team We doen het alleen met wind van achter

Teams 2014

Zaterdag 28 juni om 12:00 uur klonk het startschot van Amsterdam-Parijs 2014. Onderstaande teams deden mee, hieronder stelden ze zich voor.

Team ‘Oudlicht’ – Roy Lagerburg en Wouter Dijkshoorn

Amsterdam-Parijs-2014-Oudlicht
Klik op  de foto om te lezen hoe deze beide roeiers op rijm de dames van ‘Team zoeken naar hete heren tijdens het cycleren’ uitdagen.

 

Team ‘Sexyboys en Boelens’ – Machiel Telling en Joris Boelens
Donderdag 1 mei 2014, een SKITS borrel in Café Swych. Voor we het zelf goed en wel doorhebben hebben we onszelf ietwat overmoedig ingeschreven voor Amsterdam-Parijs. Hoe we toen precies tot dat besluit zijn gekomen is niet helemaal duidelijk. Maar binnen 10 minuten nadat Machiel riep dat hij best mee wilde doen als Joris ook zou gaan fietsen hadden ze in Mira en Marnick twee top-volgers gevonden, werd de eerste teamfoto gemaakt (zie onder) en hebben we onszelf op een mobiel ingeschreven. De volgende ochtend bleek het geen grap te zijn, de inschrijfbevestiging stond toch echt in de mailbox, toen moesten we er toch echt aan gaan geloven!

IMG-20140626-WA0000

Team ‘Hofstede’ – Henk Hofstede en Hetty Hofstede
Wij zijn broer en zus en fietsen altijd samen en nu dromen we om samen onder de Eiffeltoren te staan!!!!

Team ‘De Grote en de Kleine’ – Belle de Gast en Nienke Hinsenveld
Ja, je leest het goed! Twee vrouwen (een iets langere en een iets kortere) die worden achtervolgd door twee mannen… En nee, dit is geen verkeerde informatie, dit zijn gewoon twee vrouwen die het goed voor elkaar hebben.
Een dag voordat de inschrijving opende hadden wij een gezellig feestje en dachten we: ‘hè!, we kunnen allebei dat weekend, laten we meedoen! Laten we van Amsterdam naar Parijs fietsen!’ En ja, toen moesten we wel…
Eerst moesten we alleen nog opzoek naar een volgauto met bestuurders. Bij het altijd ontzettend gezellige en leuke Softijs vonden wij twee idioten die het wel oké vonden om 500 km in een, voor een auto, belachelijk traag tempo, achter twee vrouwen aan te rijden. Jaap en Mark! Nogmaals alvast ontzettend bedankt! (:
Wij hopen dat wij vleugeltjes krijgen en dat wij super-easie de afstand volbrengen. We zijn in ieder geval al supergemotiveerd en ik weet zeker dat het – verschrikkelijk – mooi gaat worden!

IMG_0445

Team ‘Tjas’ – Tom Terpstra en Maikel van Putten
Wij strijden voor de eer van onze mooie vereniging, de Groninger Studenten Schaatsvereniging Tjas, en verder natuurlijk voor de ervaring. We debuteren in een dergelijke wedstrijd.

Team ‘De Menselijke Maat’ – Jorik Visscher en Stephan Wijland
Wij zijn twee jongens die zich aan het eind van hun studententijd nog eenmaal aan een studentikoze – en natuurlijk bijzonder zware – uitdaging willen wagen. Tevens zal deze Amsterdam-Parijs weer eens een moment zijn dat we elkaar weer tegenkomen. Dat leggen we even uit.
We komen uit hetzelfde kleine dorpje, zijn naar dezelfde middelbare school gegaan en hebben elkaar in die jaren steeds verder gepusht op de fiets. Vervolgens ging Stephan studeren in Rotterdam en Jorik in Utrecht. Zo af en toe spreken we af om samen een toertocht te rijden en weer eens bij te praten.
Welnu, tijdens Amsterdam-Parijs zullen we daar ruim de tijd voor hebben. Want de laatste jaren komt de menselijke maat steeds meer terug in het peloton. Volgens ons behoren tijden van 16 a 17 uur vanaf dit jaar tot het besmette verleden van de wielrennerij. Een forse noordoostenwind uitgezonderd. Met het doorzettingsvermogen van Stephan en het richtingsgevoel van Jorik en natuurlijk de expertise van oud-deelnemer Reinier in de volgauto zijn we er helemaal klaar voor!
Denken we.

Team ‘Fietsen Kippensprietzen (en je moeder ruikt naar kak) #pampampam’ – Robin Pen en Madelon Meester
Madelon Meester: Lief. Leuk. Grappig. Gezellig. En ze houdt van fietsen.
Robin Pen: Gewoon zo een jongen die je erbij wilt hebben. Soms irritant. Meestal wel leuk. En hij houdt van fietsen.

Team ‘De wijzen uit het oosten’ – Matthijs Dam en Niels Leferink
De wijzen uit het oosten bestaan uit twee toppers die tijdens een nieuwjaarsdiner met net iets te veel bier besloten dat Amsterdam-Parijs wel een leuke uitdaging zou zijn.

Team ‘We doen het alleen met wind van achter’ – Alex Nieuwenhuize en Annelies Oude Alink
Door in de commissie te zitten en in het bestuur te gaan zou ik (Annelies) sowieso al wel naar Parijs gaan, maar ik wil toch op de leukste manier naar de Eiffeltoren reizen. Na uren verhalen over afgelopen editie van Amsterdam – Parijs, kan er maar een optie zijn. Zelf ook deze legendarische fiets tocht maken.

P1000642

Team ‘Rood-Wit-Blauw’ – Frits de Prenter en Lars Toebes

Wij zijn Frits de Prenter en Lars Toebes. Wij kwamen elkaar tegen tijdens een trainingskamp in Inzell. Frits is actief bij de Eindhovense Studenten Schaats Vereniging Isis. Lars schaatst bij de Utrechtse Studenten Schaatsvereniging Softijs. Deze twee verenigingen verklaren de naam van ons team. Een samenkomst van Softijs rood en Isis blauw! Tijdens trainingen, wedstrijden en borrels kwamen onze gedeelde passies voor het wielrennen en rijden van lange afstanden naar boven. Dit bracht ons op het idee om deel te nemen aan het Amsterdam – Parijs avontuur. Het lijkt ons een geweldige uitdaging! Wij worden gevolgd door Hermien Toebes en Thijs Rösken. Dit zijn de moeder en neef van Lars. Wij zijn hun heel erg dankbaar dat ze samen met ons dit avontuur willen aan gaan.

AP_Frits-en-Lars

Team ‘De Blondies’ – Carolien ter Pelkwijk en Jozefien Bakema
Hoi! Wij zijn Jozefien en Carolien. Twee blonde dames uit het noorden van Nederland. Allebei lid van GSSV Tjas, waar onze raakvlakken bij het wielrennen en de borrels liggen.
Jozefien (22) is een gedreven blondie, geneeskunde student en binnen Tjas welbekend om haar bijzonder aanstekelijke lach. Behalve bij Tjas zit ze ook bij de studenten wielervereniging van Groningen: Tandje Hoger. En ook al fietst ze nog maar twee jaar en heeft ze nog maar drie keer strava gebruikt, nu al, heeft ze meerdere QOMetjes op haar naam staan.
Carolien (23) is ook een gedreven blondie en studeert International Business. Ze is een gedreven dame die haar ambitie en liefde voor Tjas combineerde met een bestuursjaar bij deze mooie vereniging. Ook nu het bestuursjaar klaar is, kun je haar bij menig borrel aanspreken voor een gezellig gesprek, samen lekker te dansen of gewoon heerlijk een potje te schaterlachen. Vorig jaar heeft ze ook al mee gedaan, maar toen Jozefien haar voor dit jaar vroeg kon ze geen nee zeggen. Misschien wel een beetje endorfine verslaafd.
Ons doel? Parijs op een gezellige manier halen. We hebben er zin in!

ampa

Team ‘De Dino en de Viking’ – Gijs Beets en Martijn Veling
Niet geheel toevallig remonteerden we elkaar bijna een jaar geleden als fietskoeriers in Amsterdam Zuidoost. Op dat moment zaten we allebei in de chasse patat tussen een veredeld toerderschap en een wedstrijdlicentie.
Het onderwerp van het gesprek dat volgde bewoog zich van joule per seconde via omwentelingen per minuut naar kilometer per uur tot kilometers per jaar, met als climax winnen op Sloten.
Het werd langzaam duidelijk: we hadden te maken met twee fanatiekelingen die haast onvermijdelijk het wedstrijdwielrennen in zouden rollen. Aldus geschiedde, bij TeamSKITS welteverstaan.
In die kringen zijn we beter bekend als de Dino en de Viking: twee organismen die over onvermoede krachten beschikken. En het zijn deze krachten waarmee we, om met Martijns woorden te spreken, jankend hard naar Parijs gaan fietsen. Met zo’n multi-interpretabele formulering moet het sowieso lukken.

Martijn en Gijs

Team ‘De Stoempende Stampertjes’ – Sebastiaan Mantel en Matthijs van Dam
Matthijs en Sebastiaan zijn allebei sportieve Wiskunde-studenten. Matthijs heeft een jaar geleden een marathon gelopen en gaat vaak fietsen met zijn vader en broer. Bijvoorbeeld in de zomer de Franse Alpen bedwingen. Sebastiaan fietst ook al jaren, vroeger elk weekend met zijn vader en de laatste paar jaar veel met zijn vriendin.
Vorig jaar veel gefietst: een fietsvakantie van Parijs naar Bordeaux in een week en veel toertochten in Nederland. Vorig jaar in de zomer voor het eerst boven de 200 km gefietst. We zijn vorig jaar begonnen met samen trainen, voornamelijk hardlopen. We waren van plan samen te trainen voor het lopen van een marathon, maar toen hoorden we van SKITS-lid en studiegenoot Wibrich dat er een fietstoertocht was van Amsterdam naar Parijs. Met dit doel zijn we dit jaar begonnen met samen wielrennen.
Vorige week de eerste langere afstand van het jaar: 160 km rond het Markermeer. Hopelijk staat er naar Parijs minder wind!

Team ‘zoeken naar hete heren tijdens het cycleren’ – Jessica Smits en Ilona Meiring
Wij zijn Jessica en Ilona (22 en 25 jaar), die wel van een uitdaging houden. Jessica fietst bij het Boretti Cycling team van A.R.C. Ulysses wedstrijden en Ilona heeft tot 3 jaar geleden ook fanatiek wedstrijden gereden. Via andere SKITS leden hoorden we vorig jaar al van deze race van Amsterdam naar Parijs. Dit jaar in het kader van YOLO, doen we graag mee. Plus Ilona is nog nooit in Parijs geweest en het staat hoog op de Bucket list.
We kijken er nu al naar uit!

AmsterdamParijs - Jessica Ilona

Team ‘De Bok en de Box’ – Robben Riksen en Josha Box
De bokkenstreken van de Box ten spijt
De voormalig laffe Bok toont zijn boksersmentaliteit
Van doekjes winden willen wij niets horen
Binnen een etmaal bevinden wij ons onder die fucking toren
Begeleid niet alleen door drie helden op sokken
Maar ook door de muziek van de Oranje Bokken
Tot aan die ene toren, alwaar op ons zal wachten
De beloning aan het eind van onze krachten
Box een ijskoude lentebok
Bok een cola uit de koelbox

Zondag 12.00 begint het feest
De Bok en de Box gaan partyen als een beest
Niet alleen om die ene helse dag
Ook vanwege drie jaar ploeteren hijsen wij de vlag
Het tijdperk van De Vier op het Park is voorbij
Wieger zoekt zijn heil in de Duitse heerschappij

Die knappe diëtiste voorspelde 54 bananen
Beter kon zij vermelden hoeveel braadworsten wij moeten kanen
De beste sloten nemen wij mee naar Parijs
Opdat onze fietsen niet gestolen worden tijdens deze reis
Als ze ‘s nachts achter ons rijden zullen we het wel merken
Met twee Duitsers in de auto zal de muziek zich tot schlager beperken

Tot slot, ter lering ende vermaeck om te overdenken op weg naar Parijs
Wortel twee is geen breuk, een bewijs

Stel er is wel een breuk gelijk aan wortel twee
Zeg de wortel is gelijk aan breuk van gehelen a gedeeld door b
waar a en b gekozen zijn zodat er geen gemeenschappelijke deler groter dan één bestaat
Dan volgt er dat a kwadraat gelijk is aan twee keer b kwadraat,
wat betekent dat a kwadraat een even getal voorstelt
Maar dan moet ook a zelf wel als tweevoud worden geteld.
Zeg dus dat a gelijk is aan twee k, met k een geheel getal
Dan vinden we in ieder geval
Dat b kwadraat keer twee gelijk is aan k kwadraat keer vier
En wat zien we nu tot ons grote plezier
Delen door twee maakt b kwadraat ook even
Hieruit volgt, in tegenspraak tot eerder geschreven
Er is een gemeenschappelijke deler van a en b
De boosdoener, dat is twee
De aanname was dus niet correct
We hebben een irrationaal getal ontdekt

Pats boem
Quod erat demonstrandum

AmsterdamParijs - Robben Josha

Sponsoren