U bent hier:

Voorbeeldroutes Wielrennen

Voorbeeldroutes Wielrennen

Route 1 – Het Achtje van de Kneet (64km)
Deze eerste route is eigenlijk een ode aan misschien wel de beste wielrenner die Amsterdam ooit heeft voortgebracht: Gerrie Knetemann. Een wielerromanticus pur sang maar bovenal een groots kampioen. En als het over Knetemann gaat, gaat het over het Kopje van Bloemendaal: de plek waar hij ongelooflijk vaak trainde, waar hij zijn vrouw ontmoette en waar het enige Noord-Hollandse stukje weg wat enigszins in de buurt van klimmen komt te vinden is. De route start bij WATTWORKS, naast het Westerpark, en voert je door Haarlemmerliede en Spaarnwoude naar de Kennemerduinen, waar je een kleine tien kilometer doorheen rijdt. Dan gaat de route verder naar het Noord-Hollands heiligdom: het Kopje. Eerst één keer naar boven om vervolgens het achtje van Kneet te rijden en dus nog drie keer omhoog te knallen. Door Haarlem en Sloterdijk rijd je terug naar Amsterdam.
 

Route 2 – Door het Groene Hart (88km)
De tweede route brengt je door het altijd prachtige Groene Hart en is vooral lekker om een paar uurtjes te brommeren. En aangezien het in Holland altijd waait kan je tijdens deze rit kan je op zoek naar een antwoord op de belangrijke vraag die Boudewijn de Groot stelde in het nummer Jimmy: Hoe sterk is de eenzame fietser die kromgebogen over zijn stuur tegen de wind zichzelf een weg baant? Ditmaal bevindt de start aan de Kostverlorenweg, bekend van de Social Cycle! Je verlaat de stad richting Abcoude, waarna je over het prachtige kronkelweggetje De Horn naar Baambrugge rijdt. Over de grens van Zuid-Holland en Utrecht rij je richting Meije waar je rechtsaf een klein pad inslaat (goed opletten, dit lijkt meer op een oprit dan een fietspad) en een weiland in fietst. Op een goeie dag kan je hier wat goedgemutste schapen aaien, op een slechte dag stinkt je fiets bij thuiskomst. Langs Aarlanderveen en Papenveer, wie kent het niet, fiets je terug richting de Ronde Hoep om langs de Amstel ons aller Mokum weer in te fietsen.
 

Route 3 – Gravelen over de Gooise Heide en Utrechtse Heuvelrug (173km)
“Wat Cees Bol kan, kan ik ook” was mijn gedachte bij het maken van deze route. Bol, profwielrenner in dienst van Team Sunweb, perfectioneerde zijn favoriete gravelroute tot in de puntjes toen hij geblesseerd was. Ik ben wellicht niet geblesseerd, maar heb wel veel te veel tijd aan mijn handen dus besloot toen de coronacrisis ook in Nederland losbarstte aan een nog veel mooiere gravelroute te gaan sleutelen. Vele uren achter de computer en drie testritten verder presenteer ik bij deze mijn pièce de résistance, de magnum opus onder de wielerroutes. De eerste 30 kilometer beginnen rustig, aangezien je over deftig geasfalteerde wegen vanaf de Kostverlorenkade richting Hilversum rijdt. Ten noorden van de mediastad kom je op de Gooise Heide de eerste gravelpaden tegen. Langs Lage Vuursche en Dierentuin Amersfoort (aapjes kijken!) gaat de route verder over Den Treek. Op de Utrechtse Heuvelrug krijg je niet alleen prachtige kronkelpaden voorgeschoteld maar zelfs enkele korte, lichte klimmetjes. Na ongeveer 93 kilometer rijd je langs een tankstation in Amerongen, perfect om te bevoorraden. Vervolgens voert de route over de Pyramide van Austerlitz en wederom langs de bossen rondom Lage Vuursche terug richting Hilversum vanaf waar je over dezelfde wegen als op de heenweg terugrijdt naar Amsterdam.
 

Sponsoren